ILS EN MMS: DE STEMMEN ZIJN GETELD

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE STEMMEN ZIJN GETELD
CAO-AKKOORDEN SJORBEDRIJVEN ILS en MATRANS ZIJN GOEDGEKEURD

 

Beste leden van FNV Havens en CNV Vakmensen,

 

Afgelopen donderdag 27 mei zijn de stemmen geteld die zijn uitgebracht bij het ILS-referendum. FNV Havens is bij de ILS-CAO de enige vakbond: 81% Heeft voor het onderhandelingsresultaat gestemd. Dat is een prima uitslag.

 

Op maandag 31 mei zijn de stemmen geteld die zijn uitgebracht bij het Matrans-referendum. 89% Heeft voor het onderhandelingsresultaat gestemd. FNV Havens en CNV Vakmensen zijn bij de Matrans CAO de twee vakbonden die daar namens de leden onderhandelen. Ook de leden bij CNV Vakmensen hebben het onderhandelingsresultaat goedgekeurd.

 

De resultaten bevatten o.a. ieder jaar automatische prijscompensatie, structurele loonsverhogingen, meer vaste banen voor jongeren en zwaar werk afspraken.

 

Met deze onderhandelingsresultaten is een grote stap gezet naar ‘eerder stoppen met werken’ voor werknemers die zwaar werk hebben.

 

Hiervoor heeft FNV Havens een Zwaar Werk Model opgezet. Dit model is op 18 mei jl. gepresenteerd aan de partijen die in de Sociaal Economische Raad (SER) zitten. Ook de secretaris van de Stichting van de Arbeid (STAR) was daarbij aanwezig. De doelstelling van deze uitnodiging van de SER aan FNV Havens is om te kijken of dit model ook in andere sectoren in Nederland van toepassing kan zijn als een oplossing om de discussie over ‘wat is zwaar werk’ te doorbreken. Tevens hebben FNV Havens en CNV Vakmensen samen met werkgevers uit de havensector bepleit dat er in oplossingen gedacht moet worden in plaats van problemen, aldus Gerard Baks directeur van ILS. Ook de verhoging van de vrijstelling van de RVU-boete is onderwerp van gesprek.

 

Werkgevers en werknemers regelen via dit CAO-akkoord structurele financiering om het ‘eerder stoppen met werken’ te regelen. Maar CAO-partijen zijn niet van plan om een boete te gaan betalen die de overheid ooit heeft bedacht om eerder stoppen met werken te ontmoedigen. En sinds 2020 heeft de overheid in de gaten dat niet alle beroepen werkend de AOW-leeftijd kunnen bereiken en daar moet dan per sector maatwerkafspraken gemaakt worden. Daar hoort dus geen boete bij is onze opvatting.

 

De havensector bouwt verder aan goede afspraken conform het Zwaar Werk Model van FNV Havens. Eind juni is de uitslag van het referendum ECT bekend.

 

Dank voor jullie vertrouwen en steun. Daar zijn wij zeer content mee.

 

Met vriendelijke groeten,

 

De onderhandelingsdelegaties van FNV Havens en CNV Vakmensen

Please publish modules in offcanvas position.