Skip to main content

Overeenstemming over inzet time charters nu de rest van de CAO

09 maart 2021

Op 5 maart jl. hebben we wederom veel tijd besteed aan het maken van afspraken over de inzet van time charters. En we hebben nu een tekst waarmee we allemaal uit de voeten kunnen. Dat maakt de weg vrij om op 16 maart a.s. verder te praten over een cao.

Met betrekking tot time charters is in grote lijnen afgesproken dat het gebruik van time charters tijdelijk is (maximaal vier maanden) en zeker niet permanent in de plaats kan komen van “vaste boten” die volgens het jaarrooster zouden worden ingezet. Het kan wel zo zijn dat een time charter wordt ingezet als een BTR-boot buiten de reguliere dockingen uitvalt vanwege een noodzakelijke reparatie die moet worden gedaan. Sowieso zal het gebruik van time charters niet ten koste gaan van het aantal werkplekken dat is voorzien in het jaarrooster.

Bemanning die meekomt met time charters, wordt beschouwd en behandeld als inhuurkrachten. Dat betekent in elk geval dat voor hen ook een pakket aan arbeidsvoorwaarden, gelijk aan die van de BTR-cao, is gegarandeerd. Het gaat dan onder andere om loon en toeslagen en om arbeids- en rusttijden.

De werkgever (Boluda Towage Rotterdam) is te allen tijde opdrachtgever voor de time charters en zal er op toezien dat bij gebruik van time charters relevante wetgeving wordt nageleefd.

Op 16 maart a.s. praten we verder over de andere punten die we in het kader van een nieuwe cao moeten bespreken.

We houden jullie uiteraard op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Namens de delegatie Theo Jansen (FNV Havens) - Joost van der Lecq (FNV Havens) - Rutger Patist (FNV Havens) - Dirk Rotgans (Nautilus) - André Scheepers (FNV Havens) - Michel Steketee (Nautilus) Nick Wijnhorst (FNV Havens) en Dennis Zuidam (Nautilus)

P.S. [9 maart 2021] Bovenstaand bericht is afgelopen weekend opgesteld in het vertrouwen dat we het inderdaad eens geworden waren over een tekst. De werkgever liet ons op 8 maart jl. echter weten “na overleg in de directie” misschien toch nog weer iets te willen wijzigen. Dat is in onderhandelingen hoogst ongebruikelijk, aangezien door de delegatie van de werkgever geen voorbehoud was aangekondigd. Wij gingen er vanuit dat de werkgeversdelegatie zich vooraf en eventueel tijdens schorsingen zou hebben verzekerd van het benodigde mandaat voor het maken van afspraken. We wachten nu af wat de werkgever precies aangepast zou willen hebben, maar gaan er vooralsnog vanuit dat we, met of zonder laatste wijzigingen, tot een definitieve tekst zullen komen.