Skip to main content

Overleg cao-traject Svitzer Netherlands

09 november 2023

Beste leden,

Op dinsdag 7 november jl. heeft FNV Havens overleg gevoerd met Svitzer over het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de werknemers van Svitzer Netherlands. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

Werkgever wil één cao
FNV Havens heeft aan de werkgever kenbaar gemaakt dat de meerderheid van de werknemers van Svitzer Netherlands vertegenwoordigd wil worden door FNV Havens bij de vorming van hun arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat de werknemers van Svitzer Netherlands een cao willen.

Svitzer is bereid een cao af te sluiten voor de werknemers van Svitzer Netherlands. De werkgever stelt zich wel op het standpunt dat er één cao afgesloten moet worden die gaat gelden voor de werknemers van Svitzer Netherlands en Svitzer Euromed. Hij vindt namelijk dat Svitzer Euromed en Svitzer Netherlands dezelfde activiteiten, binnen hetzelfde werkgebied uitvoeren en dus één team vormen.

Procesafspraken
FNV Havens heeft altijd bij de werkgever aangegeven dat de werknemers van beide BV’s één team vormen en dat concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen collega’s voorkomen moet worden.
FNV Havens zal het traject om tot één cao te komen voor alle werknemers van Svitzer Netherlands nader verkennen. Dit betekent dat wij eerst met de werkgever in overleg treden over de arbeidsvoorwaardelijke verschillen tussen de werknemers van Svitzer Netherlands en Svitzer Euromed.

Na deze verkenning zullen cao-partijen overleg voeren over het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden. Alvorens deze gesprekken opgestart worden, zal FNV Havens eerst een ledenvergaderingen houden om van de vakbondsleden te horen hoe de integratie van de Svitzer Euromed cao en de arbeidsvoorwaardenregeling van Svitzer Netherlands wat jullie betreft in elkaar kunnen worden geschoven.

Uitgangspunt FNV Havens
Wel heeft FNV Havens herhaaldelijk bij de werkgever aangegeven dat bij het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden geen enkele werknemer nadelige arbeidsvoorwaardelijke consequenties mag ondervinden (in het totaalpakket) als gevolg van de mogelijke fusie van de twee arbeidsvoorwaardelijke pakketten. De werkgever onderschrijft dit standpunt en vindt dat werknemers in het totaalpakket er niet op achteruit moeten gaan.

Uiteraard houden wij jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Marco Unkel, Gert Weststrate, Francesco Bos en Asmae Hajjari
Onderhandelingsdelegatie FNV Havens

Gerelateerde artikelen