Skip to main content

MRT CAO-onderhandelingen: nog geen voortgang

15 juni 2020

Op 27 mei 2020 spraken we voor de eerste keer met de werkgever over een nieuwe CAO voor MRT. Door alle corona-perikelen heeft het nogal geduurd voordat we dat gesprek konden hebben. Op die datum hebben we de voorstellen van FNV Havens toegelicht en gehoord wat MRT voor ideeën heeft over de nieuwe CAO. Het zal geen nieuws zijn dat de werkgever met name afspraken wil maken om nachtdiensten voor containergerelateerde functies structureel onderdeel te maken van roosters.

Op 15 juni 2020 hadden we een vervolgafspraak. Hieronder een samenvatting van wat we in twee bijeenkomsten besproken hebben.

Roosters en nachtdiensten
FNV Havens heeft duidelijk gemaakt dat wij het liefst een roostersysteem hebben waarin de nachtdiensten op basis van vrijwilligheid worden ingevuld. Maar de werkgever vindt die basis te wankel, nu er wekelijks structureel een aantal nachten waarin mensen beschikbaar moeten zijn. Volgens de werkgever gaat het met name om de beschikbaarheid van OS’ers; voor andere functies in de nacht kan (bij ILS) worden ingehuurd.
Wij rekenden er op dat ons in het gesprek van 15 juni a.s. één of meer concrete roostervoorstellen zouden worden voorgelegd. Maar het was er tussen 27 mei en 15 juni niet van gekomen om die voorstellen voor ons gereed te maken. We moesten het dus doen met een globale toelichting van waar de werkgever – voor met name de OS’ers dus – aan denkt.
Een roostercyclus van 7 weken, 3 weken dag-, 2 weken avond- en 2 weken nachtdiensten. In die nachtdienstweken zou het gaan om 3, misschien soms 4 nachtdiensten. De klos blijft daarbij bestaan, het gemiddeld aantal arbeidsuren per week zou 35,5 worden en de bijbehorende toeslag zou rond de 20% bedragen.
We hebben het aangehoord en vragen gesteld. Kunnen ouderen worden ontzien? Wie wordt er eigenlijk tot de groep OS’ers gerekend? Hoeveel OS’ers heb je minimaal nodig om alle nachtdiensten af te dekken? Is daarbij rekening gehouden met vakanties en ziekte? Is er ook een ander rooster mogelijk waarin minder vaak nachtdiensten voorkomen? Hoe vaak komt het voor dat er een vierde nachtdienst nodig is en wat is daaromtrent dan geregeld? Hoeveel vrije weekenden zou je overhouden als je zo’n rooster inclusief klos zou invoeren? Is een rooster voor lange tijd gegarandeerd, zodat privélevens er eventueel op kunnen worden afgestemd? Op de meeste van deze vragen kon geen definitief antwoord gegeven worden. Zes OS’ers minimaal, dat was eigenlijk het meest concrete en alternatieven die ertoe leiden dat MRT zeker weet dat er te allen tijde een OS’er is in de nachten, lijken ook bespreekbaar. We hebben de toezegging dat we snel een concreet roostervoorstel krijgen.
Wij hebben niet meer toegezegd dan dat we er naar zullen kijken. We snappen dat er met de komst van Eimskip het één en ander is veranderd. Maar we weten ook dat niet iedereen reikhalzend uitkijkt naar nachtdiensten; niet voor niets kozen mensen voor een werk in een dag-avondrooster.

Andere voorstellen
Op onze looneis wilde de werkgever nog niet ingaan. “Nogal fors”, zei hij erover. En de APC wilde hij wel toezeggen. Maar over meer dan de APC kon hij niets kwijt. Dat hing ook af van de rest van de afspraken die we zouden maken.

Het voorstel om werknemers die meer functies binnen een functiegroep kunnen uitvoeren, extra te belonen (met een toeslag of een extra loonstap) had de werkgever in de eerste bijeenkomst nog niet goed begrepen. Dat hebben we in de tweede ronde nader toegelicht. De werkgever gaat na over hoeveel gevallen het in de praktijk dan gaat en denkt er verder over na. Een toeslag voor BHV’ers vindt hij niet direct onbespreekbaar.

Op het gebied van ouderenbeleid hoeven we volgens de werkgever niet heel veel te verwachten. Bij de Senioren Fitregeling zitten we met de afspraken in de vorige CAO aan het financieel en organisatorisch maximaal haalbare. Verdere verbetering zit er niet in. Zeker niet omdat ouderen al de mogelijkheid hebben om de helft van de avonddiensten te lopen. Voor een hoger aantal seniorendagen ziet de werkgever ook geen ruimte.
Senioren Fit(achtige) regelingen voor werknemers uit geboortejaren 1960 en later zijn bij MRT niet aan de orde; de eerste die daarvoor in aanmerking zou komen, zou zich pas in 2024 kunnen melden.

Zo staat het er nu voor.

We gaan de roostervoorstellen afwachten en kritisch beoordelen. Dan praten we op 7 juli a.s. verder.

We houden jullie op de hoogte.

Jeffrey Snoeck - Joost van der Lecq - Lesley Verhagen - Martin Habermehl - Ruud de Ridder