INTERTEK: MET FNV HAVENS IS GEEN SOCIAAL PLAN OVEREENGEKOMEN

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Héél bijzonder: via het communicatie-middel van de directie, de e-flyer, verspreid door het Hoofd HR van Intertek, heeft de Ondernemingsraad laten weten dat hij tot het inzicht is gekomen dat “er geen financiële ruimte is” en dat hij “in zijn wijsheid heeft besloten zijn advies om te buigen naar een positief advies met het huidig aangeboden sociaal plan”.
Dus: de directie onderhandelt met FNV Havens over een sociaal plan en de Ondernemingsraad zegt “ja” tegen de voorstellen die de directie aan FNV Havens heeft gedaan. En de directie meldt vervolgens aan de mensen die ontslagen gaan worden “dat er een sociaal plan is overeengekomen”. Met wie dan? NIET met FNV Havens in elk geval.


Laten wij duidelijk zijn. FNV Havens vindt de voorstellen voor een sociaal plan van de directie te mager. De geboden ontslagvergoedingen liggen net boven het wettelijk minimum. En de hijgerige haast waarin de directie deze reorganisatie wil doorvoeren, bevalt ons al helemaal niet. Daarmee worden werknemers tot “poppetjes” gedegradeerd en hun gerechtvaardigde wensen en belangen veronachtzaamd.
Dat werd in feite al duidelijk toen de directie al na de eerste onderhandelingsdag concludeerde dat “met de vakbond geen sociaal plan kon worden overeengekomen”. In de brief die de directie aan de Ondernemingsraad stuurde, gaf de directie bovendien verkeerd weer wat FNV Havens op die eerste dag had ingebracht.

 

FNV Havens heeft echt tal van pogingen heeft gedaan om wel tot een akkoord te komen dat onze handtekening waard zou zijn. Uiteraard hebben we uitvoerig geargumenteerd. Maar ons beroep op een “sociale verantwoordelijkheid” was aan dovemansoren gericht. We hebben bij onze voorstellen voor verbetering van het sociaal plan zelfs de CAO 2020 betrokken. Zo hebben we aangeboden de Automatische Prijscompensatie (APC) vanaf juli 2020 te laten betalen, als in ruil daarvoor voor langere tijd werkzekerheid zou worden geboden aan de werknemers die onder de CAO vallen, het bespaarde geld ten goede zou komen aan het sociaal plan en de werkgever ook een extra duit in dat zakje zou doen. Intertek zei nee.
Ja, Intertek vond het voorstel om de APC een half jaar later te laten ingaan en het bespaarde bedrag toe te voegen aan het sociaal plan wel een bruikbaar voorstel van FNV Havens. Maar dan zonder de werkzekerheid en zonder zelf extra te investeren. Maar dat was ons voorstel niet.


FNV Havens heeft uiteindelijk zelfs voorgesteld in de cao voor 2020 alleen de APC als loonsverhoging op te nemen. FNV Havens wilde alle andere voorstellen intrekken, als Intertek dan €100.000 zou toevoegen aan het budget voor het sociaal plan. Maar zelfs daartegen zei Intertek nee.


De indruk is richting werknemers gewekt dat we op donderdag 16 juli 2020 in een overleg “de zaak rond zouden maken”. Niet dus. We weten ook niet waar deze aankondiging op gebaseerd is. Misschien zijn onze Nederlandstalige berichten aan de directeur slecht voor hem vertaald. Maar FNV Havens heeft telkens duidelijk gemaakt dat we deze voorstellen ondermaats vinden en dat er voor een akkoord over een sociaal plan geld bij zou moeten. Dat is niet gebeurd en de directie dendert inmiddels verder in gesprekken met medewerkers en het versturen van vaststellingsovereenkomsten, leunend op een “akkoord” van de Ondernemingsraad. Jullie zullen vast nog uitgelegd krijgen hoe de Onderneminsgsraad tot die wijsheid is gekomen en welke procedure heeft geleid tot dat akkoord. Misschien wordt het verslag van een overlegvergadering nog verspreid. FNV Havens zal de leden die getroffen worden door de reorganisatie binnenkort nog een brief sturen.


We hebben de directie verzocht om datumvoorstellen voor cao-onderhandelingen. In september.


Joost van der Lecq – Glenn Monsauret – (Joost Vissers is met vakantie

Please publish modules in offcanvas position.