INTERTEK: KOMT ER EEN SOCIAAL PLAN? HET KAN NOG STEEDS

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eind juni hebben we jullie uitgebreid geïnformeerd over de frustrerende onderhandelingen met de directie Intertek over een sociaal plan voor de collega’s die boventallig verklaard zullen worden. Op de laatste dag van juni hebben we ook mondeling toelichting gegeven, buiten in de druilerige regen.


We hebben jullie uitgelegd dat FNV Havens heel ver gegaan is om tot een goed sociaal plan te komen. Daarbij is zelfs een link gelegd met de CAO-onderhandelingen, die we ook nog moeten gaan voeren en afronden. Het idee daarachter was dat werknemers door af te zien van een gedeelte van loonsverhoging in 2020 zouden bijdragen aan de bekostiging van een beter sociaal plan. Dat heet solidariteit. Maar de werkgever moet de vertrekkende en de niet-vertrekkende werknemers dan wel iets moeten bieden. Er zou een periode van werkzekerheid tegenover moeten staan en een extra bijdrage van de werkgever aan het sociaal plan.


Zoals jullie weten, was de werkgever tot dusver niet bereid meer te bieden dan de transitievergoeding 2019 plus een minimale verbetering voor de getroffen werknemers die Abraham of Sarah hebben gezien en die volgens de formules niet het maximale bedrag van € 83.000 bruto zouden meekrijgen.


Ondernemingsraad
FNV Havens heeft kort na die bijeenkomst in de regen kennis genomen van een bezwaar van de Ondernemingsraad tegen de wijze waarop de werkgever omspringt met het advies dat de Ondernemingsraad heeft uitgebracht. De Ondernemingsraad heeft zelfs aangekondigd naar de Ondernemingskamer te gaan, de rechtbank die uitspraken kan doen in dit soort geschillen. De werkgever meldde ons daarop dat “er nu meer tijd was” en dat een reactie van FNV Havens op de voorstellen van de werkgever niet op 3 juli 2020 gegeven hoefden te worden, zoals de werkgever eerst had verzocht.


Op zoek naar een oplossing
FNV Havens blijft nadenken over een oplossing die recht doet aan alle werknemers de ontslagen zullen worden en aan alle werknemers die voor Intertek kunnen blijven werken. Het is duidelijk dat er voor FNV Havens eigenlijk geen reden is om een handtekening te zetten onder een sociaal plan als dat ternauwernood uitstijgt boven het wettelijk minimum. Er zal dus echt geld bij moeten. FNV Havens vindt dat als werknemers van Intertek die de zak krijgen, er recht op hebben dat die zak redelijk gevuld is. Het is nogal wat als je plotseling op straat komt te staan. FNV Havens is ook bereid om CAO-eisen te laten vallen, als dat leidt tot een beter sociaal plan. We hebben dat “achter de schermen” nogmaals duidelijk gemaakt.


Het is nu afwachten of de directie bereid is creativiteit aan de dag te leggen om alsnog tot een akkoord over een sociaal plan te komen, al dan niet in combinatie met een akkoord over de CAO die vanaf 1 januari 2020 moet gaan gelden. Er zijn redenen genoeg om dat te doen. Wij wachten de signalen af.

 

Joost van der Lecq – Glenn Monsauret – Joost Vissers

Please publish modules in offcanvas position.