Business-update Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste leden,

 

Allereerst hoop ik dat het goed gaat met jullie en jullie omgeving in deze bizarre tijden. Op woensdag 15 april jl. heeft er een telefonisch overleg plaatsgevonden tussen Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean en FNV Havens. Aanleiding voor dit overleg is de coronacrisis.

 

Business-update

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Als we op de geluiden afgaan krijgt de wereldeconomie dit jaar mogelijk een flinke klap als gevolg van deze coronacrisis. In veel Nederlandse sectoren heerst er momenteel veel onzekerheid en wordt een economische dip voorspeld. De bedrijfssituatie bij Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean is stabiel en er zijn geen operationele problemen. De werkgever gaf wel aan dat normaliter de afvaarten in het eerste kwartaal van een jaar met 20% dalen. Dat heeft onder andere te maken met het Chinees-nieuwjaar. Door de uitbraak van het coronavirus is deze periode nu verlengd en varen momenteel minder schepen binnen.

 

Nu de Chinese autoriteiten de lockdown in Wuhan grotendeels hebben opgeheven, lijkt het erop dat de markt in het verre oosten zich begint te herstellen. Het transport naar Amerika is momenteel onstabiel en het transport naar India ligt nagenoeg stil.

De situatie bij de containerschepen in de Rotterdamse haven is redelijk stabiel. De werkgever verwacht dat na de zomer mogelijk herstel zal optreden op de Europese markt. Dat wil niet zeggen dat daarmee de financiële markt ook herstelt. Uiteraard is Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean ook afhankelijk van de economische ontwikkelingen bij haar klanten en van de maatregelen die de overheid neemt. Wat de effecten van de coronacrisis op lange termijn zullen zijn is moeilijk te voorspellen. FNV Havens blijft de ontwikkelingen in onze sector in de gaten houden om te bezien wat de economische gevolgen zijn voor de bedrijven in de havens.

 

Extra veiligheidsmaatregelen bij Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean

Tijdens de coronacrisis zijn er cruciale beroepsgroepen aangewezen die onze samenleving draaiende houden. Naast de medewerkers in de zorg, de vuilnismannen en de vakkenvullers leveren havenwerkers fantastisch en onmisbaar werk. Om dit werk op een gezonde en veilige manier te blijven uitvoeren heeft Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean als gevolg van de coronacrisis haar veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Al voordat de Nederlandse autoriteiten de coronarichtlijnen hadden uitgerold, heeft de werkgever een aantal werknemers preventief vanuit huis laten werken. Het betrof werknemers met milde griepverschijnselen. Momenteel werken bijna alle werknemers vanuit huis.

 

Functiewaarderingstraject

Door onder andere de fusie met China Shipping zijn de afgelopen jaren de functies binnen het bedrijf aangepast. Cao-partijen hebben een afspraak gemaakt om alle functies binnen het bedrijf opnieuw te omschrijven en te wegen conform door een vakbond erkend functiekwalificatiesysteem.

Het bedrijf is momenteel bezig om alle functies in kaart te brengen. FNV Havens heeft aangegeven dat de werknemers betrokken moeten worden bij het omschrijven van de functies. Dit zal in de volgende fase van het functiewaarderingstraject plaatsvinden. Nadat de functies zijn gewogen is het aan cao-partijen om de werknemers in te schalen.

 

Cao-traject

De cao van Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean zal op 31 december 2020 expireren. FNV Havens heeft aangegeven het cao-traject in het najaar te willen opstarten. De werkgever heeft hiermee ingestemd. Uiteraard geldt daarbij dat huidige of toekomstige maatregelen en ontwikkelingen daarop van invloed kunnen zijn.

 

Wij wensen jullie en jullie naasten een veilige en gezonde periode toe.

 

Met vriendelijke groet,

 

Asmae Hajjari

Vakbondsbestuurder FNV Havens

Please publish modules in offcanvas position.