Stand van zaken

De Sociale dialoog Containersector wordt donderdag 14 januari 2016 hervat.

 

Beste leden,

 

13 jaar lang was er niet zo massaal gestaakt als vorige week. Wij kunnen terugkijken op een geslaagde 24-uursstaking van 7 en 8 januari 2016. Natuurlijk zitten er hier en daar wat kleine haarscheurtjes maar dat heb je altijd. Elkaar solidair en collectief vasthouden vergt sterke schouders en iedereen die meegedaan heeft aan deze staking kan dus trots zijn. De collega’s in de andere havens in het buitenland weten hoe moeilijk het is om havenwerkers werkzaam bij verschillende bedrijven, met verschillende cao’s, op één lijn te krijgen en vervolgens te gaan staken. Jullie hebben het respect van de buitenlandse collega’s. Bravo!


De staking begon met discussies. De directie APMTR sloot een deal met de OR een in de nacht voordat de stakingen zouden beginnen, waarmee vervolgens geprobeerd werd om de bonden zwart te maken en de staking bij zowel APMTR als bij APMT MV II te breken. Dat is schandalig. Maar jullie maakten toch in groten getale duidelijk dat solidariteit en collectiviteit in de sector belangrijker zijn dan een rommelige deal in “eigen belang”.


Ruim een jaar zijn wij met zijn allen bezig om tot analyses, plannen en strategieën te komen. Ruim een jaar leveren wij met input van jullie als achterban een constructieve bijdrage aan de gesprekken met Havenbedrijf en werkgevers. Niets gaat ondoordacht en al die tijd hebben we maar één ding voor ogen: de werkzekerheid van alle havenwerkers in de containersector. En als het er dan op uitdraait dat we de mouwen moeten opstropen, dan is het teleurstellend dat sommigen die sectorale solidariteit (die dik onderstreept is in druk bezochte ledenvergaderingen) laten varen en alleen voor de werknemers van één bedrijf proberen zaken te doen. Wie luistert er dan niet naar de leden? (Tussen haakjes: we hebben aan APMTR en APMT MVII gemeld dat ze ook nog eens in strijd met de CAO’s handelen door het aanbieden van extra arbeidsvoorwaarden aan individuele werknemers en hen verzocht dit terug te draaien.)


Het recept voor een sterke vakbond voor de leden is simpel: de leden, kaderleden en vakbondsbestuurders moeten loyaliteit en solidariteit tonen. Natuurlijk heeft iedereen recht op een eigen mening, en die kan geuit worden op de vergaderingen; wanneer een grote meerderheid daarna tot acties besluit, ga je die niet dwarsbomen.


Een eerste resultaat van de staking was een verkennend gesprek op maandag 11 januari 2016 met het Havenbedrijf


Dit gesprek met het Havenbedrijf Rotterdam is goed verlopen. Inmiddels zijn de vakbondsbestuurders en een aantal kaderleden uit de Onderhandelingsdelegatie druk bezig geweest om de inhoud van deze gesprekken in een concept- onderhandelingsresultaat te schrijven. Dit ligt nu bij Allard Castelein, de CEO van het Havenbedrijf.

 

Verkennend gesprek Havenbedrijf Rotterdam, directie RPS en vakbonden over Oplossingsrichting RPS op woensdag 13 januari 2016

 

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft aangegeven dat het vinden van een oplossing voor RPS erg lastig is. Dat weten wij als geen ander en de werknemers van RPS zeker ook. Daarom hebben wij hier al meerdere jaren aandacht voor gevraagd. Hoe dan ook willen wij een goede oplossing voor de RPS’ers.Ook zij hadden een dienstverband voor onbepaalde tijd op 1 januari 2015.

 

Op donderdag 14 januari 2016 hervatting Sociaal overleg Containersector


We zijn op basis van het verkennend overleg van 11 januari 2016 uitgenodigd voor misschien wel het belangrijkste overleg voor de komende jaren. Het eindbod is van tafel en we zijn klaar voor een ultieme poging om tot een resultaat te komen. Dat hebben onze leden afgelopen 24-uursstaking laten zien. Wij kunnen staken, we kunnen analyses maken en we kunnen onderhandelen. En als het overleg niet tot het gewenste resultaat leidt, dan beginnen wij dit rijtje weer van voren af aan.

 

Blijf de vakbonden steunen. Toon LOYALITEIT EN SOLIDARITEIT

 

De onderhandelingsdelegaties van FNV Havens en CNV Vakmensen, sector Havens

Please publish modules in offcanvas position.