MAASVEREN CAO CONFLICT

Update 8 juni 2018

Uitbreiding acties bij Maasveren

Op dinsdag 5 juni 2018 is het overleg met de Maasveren op niets uitgelopen. Het bod van de werkgever verschilde niet zo heel veel van wat eerder was aangeboden.

De leden van FNV Havens hebben het dan ook afgewezen.

Helaas betekent dit dat de acties doorgaan en zullen worden opgevoerd om toch tot een goede cao te komen waarin de wensen van de werknemers worden gehonoreerd.

Op vrijdag 8 juni 2018 is één deel van het takenpakket niet uitgevoerd; het innen van veergeld.

Tot op heden hebben wij niets vernomen van de Maasveren dat er op duidt dat men bereid is in te gaan op de wensen van de werknemers.

De leden van FNV Havens, op een paar uitzonderingen na alle werknemers, hebben dan ook besloten de acties op te voeren en uit te breiden.

Op dinsdag 12 juni 2018 zullen gedurende 24 uur geen ponten varen. Dat betekent dus dat die dag de ponten de gehele dag buiten dienst zullen zijn.

Uitzondering is het vervoer van scholieren. Daarvoor zullen de veerponten Maasbommel - Oss en Alphen - Ooijen in de ochtend om 7.30 en 8.30 en in de middag om 15.00, 16.00 en 17.00 uur varen.

Op zaterdag 16 juni en zondag 17 juni 2018 zal er een 48-uurs staking zijn. Deze twee dagen varen de ponten niet.

Mocht er in de tussentijd een acceptabel onderhandelingsresultaat worden bereikt dan worden de acties opgeschort. Raadpleeg dan ook deze pagina!

Het spijt ons zeer dat dit soort acties nodig zijn en we hopen dan ook dat het bestuur van de Maasveren tot inkeer komt.

Wij danken u voor uw begrip en steun!!

 

 

Update 5 juni 2018

Vandaag heeft overleg plaatsgevonden met de Maasveren. Dat heeft niet geleid tot een positief resultaat. Nog steeds wil de werkgever niet ingaan op de eisen en heeft opnieuw een “eindbod” gedaan. Een eindbod betekent; slikken of stikken.

 

De veermannen zullen dan ook doorgaan met acties.

 

Vrijdag 8 juni 2018 zullen zij een deel van hun takenpakket niet uitvoeren waardoor er geen veergelden geïnd zullen worden.

 

Na het weekend dient rekening gehouden te worden met 24 en zelfs 48 uurs stakingen. Uiteraard houden wij u zo goed als mogelijk op de hoogte.

 

In tegenstelling tot wat er in sommige media wordt geschreven nog het volgende. Wij zullen ook nu regelingen treffen voor de scholieren. Wij snappen niet waar het gekke verhaal vandaan komt dat ook de scholieren niet ontzien gaan worden. Het klopt in ieder geval niet!

 


Update 1 juni 2018

Vandaag wordt op de maasveren gestaakt tussen 9.00 in morgen en 17.00 uur in de avond.
Helaas is nu al gebleken dat de werkgever, Stichting de Maasveren, de noodzaak tot het snel komen tot overeenstemming over een nieuwe cao absoluut niet inziet.

 

Er is sprake van een uitnodiging maar de tekst duidt er niet op dat de Maasveren tot een snel akkoord wil komen. Er wordt op 31 mei 2018 een uitnodiging gedaan om dinsdag 5 juni te overleggen. Enige toezegging of toenadering die in de buurt komt van de eisen van de veermannen is er niet.
Blijkbaar voelt de werkgever geen druk.

 

Om die druk wel op te voeren is besloten tot een 24 uurs staking op zondag 3 juni 2018. De ponten zullen die dag niet varen.

 

Op dinsdag 5 juni 2018 zal sprake zijn van een beperkte dienstregeling. Tussen 9.00 en 17.00 uur zullen de veren niet varen. Uiteraard geldt een uitzondering voor calamiteiten en erkende hulpdiensten met urgentie. De veren van Maasbommel en Alphen zullen om 15.00 uur en 16.00 uur één keer varen om scholieren over te zetten.

 

De betrokken medewerkers van de Maasveren waarderen de steun en het begrip van hun vaste passagiers heel erg en danken u daarvoor.
We hopen dat het snel tot een akkoord zal leiden. Wij zijn 24 uur per dagen en alle dagen beschikbaar voor overleg om tot een akkoord te komen, ook in het weekend.
De sleutel ligt bij stichting de Maasveren.

 


Update: 29 mei 2018

Wanneer de stichting niet vóór 15.00 uur op 29 mei 2018 ingaat op de eisen dan zullen er acties volgen.
Inmiddels is het ultimatum verlopen en heeft Stichting de Maasveren laten weten dat zij niet in zullen gaan op onze eisen. Dat is in ieder geval helder. We zullen nu dan ook over moeten gaan tot het voeren van acties.
Het spijt ons dat we u hiermee lastig moeten vallen maar heel veel van u heeft getoond begrip te hebben voor ons en dat doet ons goed. Dank daarvoor!!


Heeft u vragen, stel ze gerust aan de veerman.
Wilt u ons steunen, stuur dan een mailbericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat het bestuur weten dat u achter ons staat. Velen van u hebben dat reeds gedaan.

 

PLANNING ACTIES;

MAANDAG 28 MEI 2018

GEEN BIJZONDERHEDEN

DINSDAG 29 MEI 2018

WERKOVERLEG VAN BEMANNINGEN TUSSEN 19 EN 20.00 UUR. PONTEN VAREN NIET

WOENSDAG 30 MEI 2018

NOG GEEN BIJZONDERHEDEN, AFVAARTEN ZOALS GEWOONLIJK Maar de veermannen zullen één onderdeel van hun takenpakket deze dag niet uitvoeren. Zij hebben ondermeer als hoofdtaak het veilig vervoeren van passagiers, zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van alle opvarenden. Deze taken voeren zij uit. 

Het innen van veergelden, ook een onderdeel van hun werk, voeren zij niet uit vandaag.

 

DONDERDAG 31 MEI 2018

GEEN BIJZONDERHEDEN

VRIJDAG 1 JUNI 2018

Vandaag zal er niet gevaren worden tussen 9.00 uur en 17.00 uur
De ponten Maasbommel en Alphen zullen om 1500 uur en 1600 uur één keer
varen voor ALLEEN SCHOOLKINDEREN. Geen uitzonderingen!!
Scholieren……wees dus op tijd!!Dank u voor het bezoeken van de website van FNV Havens en van harte welkom.

Naast interessant nieuws over alles waar FNV havens mee bezig is kunt u hier ook informatie vinden voor het geval de werknemers van de Maasveren over moeten gaan tot acties.

 

Wellicht weten veel van u nog dat wij 10 jaar geleden acties hebben gevoerd voor een goede cao nadat we al jaren stil stonden met de loonontwikkeling en andere zaken die in de regel voor werknemers geregeld worden. De reden was dat het bestuur van onze stichting ons niet serieus nam en onze vragen gewoon terzijde schoof. Dat leidde tot acties waarbij wij hebben geprobeerd de overlast voor u zoveel mogelijk te beperken. Uiteindelijk is er in 2008 een inhaalslag gemaakt en zijn de arbeidsvoorwaarden verbeterd.

 

Wie had gedacht dat het bestuur van de Stichting Maasveren hiervan had geleerd en de werknemers beter en eerlijker zou behandelen heeft het mis. Al bij het eerstvolgende cao overleg bleek het bestuur op de oude voet verder te gaan. Geen oor voor reële vragen van de medewerkers en nog steeds menen dat zij zaken dwingend konden opleggen.

 

De werknemers hebben dit geslikt om meerdere redenen. Het was crisis en zij wilden u als gebruiker van de veerponten niet weer overlast bezorgen. Dat is 8 jaar zo doorgegaan. Inmiddels kan geconstateerd worden dat de loonontwikkeling ver is achtergebleven in vergelijking met hetgeen elders door FNV Havens werd afgesproken. De achterstand bedraagt inmiddels zo’n 9%.

 

In 2017 is het aantal overzettingen met fors gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor (zelfs met 25% ten opzichte van 10 jaar geleden), zijn de tarieven verhoogd en is er een goed financieel resultaat gedraaid. Ruimte om in 2018 bij de nieuwe cao onderhandelingen gewoon een reële loonsverhoging te vragen, een ouderenregeling in te voeren en die zaken te regelen die elders al wel zijn geregeld in de afgelopen 8 jaar.

 

Helaas bleek tijdens het overleg dat de oude regentencultuur nog steeds volop aanwezig is. Er is twee keer overleg gevoerd en toen werd een “slikken of stikken” bod gedaan. Een loonbod dat amper de koopkracht in stand kan houden, over ouderenregelingen valt niet te praten en ook niet over andere verbeteringen. Ter illustratie van de sfeer, het tweede overleg werd na het uitbrengen van dit beledigende bod aan de werknemers na 6 minuten afgebroken.

 

De werknemers bij de Maasveren hebben dit bod unaniem afgewezen en hun vakbond, FNV Havens, gevraagd een ultimatum te stellen met de eisen voor verbetering van de cao.
Dat ultimatum ligt er inmiddels.

 

Wanneer de stichting niet vóór 15.00 uur op 29 mei 2018 ingaat op de eisen dan zullen er acties volgen.

 

Het spijt ons dat we u hiermee lastig moeten vallen maar gaan ervan uit dat u begrip heeft voor onze situatie en ons zult steunen. Ook wij hebben recht op een goed pakket arbeidsvoorwaarden en ouderenregelingen.

 

Heeft u vragen, stel ze gerust aan de veerman.

Wilt u ons steunen, stuur dan een mailbericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat het bestuur weten dat u achter ons staat.

PLANNING ACTIES;

MAANDAG 28 MEI 2018 GEEN BIJZONDERHEDEN
DINSDAG 29 MEI 2018 WERKOVERLEG VAN BEMANNINGEN TUSSEN 19 EN 20.00 UUR. PONTEN VAREN NIET
WOENSDAG 30 MEI 2018 NOG GEEN BIJZONDERHEDEN, AFVAARTEN ZOALS GEWOONLIJK
DONDERDAG 31 MEI 2018 ??

Please publish modules in offcanvas position.