Havenbonden sluiten de rijen

Havenvakbonden in vijf Noordwest-Europese landen hebben een ‘Coordination Board’ opgericht om te voorkomen dat ze bij toekomstige arbeidsconflicten tegen elkaar worden uitgespeeld.

Ze hebben dat besloten op een tweedaagse conferentie in Rotterdam. Daarop willen ze een gezamenlijk strategie bepalen in antwoord op dreigend banenverlies in met name de containersector als gevolg van overcapaciteit en automatisering. De betrokken bonden zijn ACV Transcom en BTB-ABVV uit België, het Nederlandse FNV Havens, het Syndicat des Dockers du Port du Havre, het Duitse ver.di, en het Britse Unite the union.

Volgens bestuurder Niek Stam is een gecoördineerde aanpak nodig omdat nationale bonden steeds vaker cao-eisen moeten laten vallen omdat die in buitenlandse havens ook niet gehonoreerd worden. ‘Een vorm van nieuw vakbondswerk is ook in Rotterdam hard nodig omdat werkgevers via bedrijfscao's iedere keer weer proberen de boel tegen elkaar uit te spelen’, aldus Stam.

De bonden richten hun pijlen nadrukkelijk op DP World uit Dubai, dat belangen heeft in de meeste havens in de Hamburg- Le Havre range. Ze wijzen erop dat er in Rotterdam alleen met veel pijn en moeite een cao-akkoord kon worden gesloten met RWG, waarin DP World aandeelhouder is. Ook de gesprekken met DP World London verlopen bijzonder moeizaam.

FNV Havens becijferde eerder dat de automatisering van de containeroverslag in Rotterdam de komende jaren tussen de 200 en 700 arbeidsplaatsen gaat kosten. Op aandrang van de bond is er inmiddels overleg met de containerterminals onder leiding van Havenbedrijf Rotterdam op gang gekomen. Inzet daarvan is het vermijden van gedwongen ontslagen. Onduidelijk is nog wie de kosten voor een sociaal vangnet voor zijn rekening zou moeten nemen.

 

Geschreven door: Rob Mackor

 

Bron: Nieuwsblad Transport

Please publish modules in offcanvas position.