7 juli 2016 Internationale dag van de havenwerker

Beste leden,
De ITF Dockers Section vindt het de hoogste tijd worden dat eindelijk eens wordt erkend dat havenwerkers een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldeconomie, de risico’s die havenwerkers iedere dag lopen op het werk en de zorgen die zij hebben over de toekomst. Want één ding is zeker. Wereldwijd hebben we te maken en worden we gestuurd/geregeerd door giga financieel gestuurde concerns, die ook nog eens door de politiek worden gepamperd en gesubsidieerd. Ze zitten in de meest lucratieve business wereldwijd en hebben ook nog eens strategische posities in handen, zoals onze havens, de daarbij behorende terminals, rederijen ,mobiele netwerken, etc. Wij in Rotterdam ondervinden daar bijzonder veel hinder van.

 

Havenwerkers in Rotterdam worden niet beschermd door nationale en regionale wetgeving en staat wat dat betreft op achterstand.

Er bestaat in de Nederlandse zeehavens geen werkgeversvereniging die namens de terminal operators het woord voert, onderhandelt en sectorale analyses maakt. Dat is een groot gemis. Een goed voorbeeld is dan toch België. Daar stond de Wet Major enorm onder druk. Met name door een dissident binnen werkgeverskringen, de heer Huts (o.a. van Katoen Natie). Maar de werkgeversorganisatie in België heeft zich niet gek laten maken door de rijke stinkerd Huts. Integendeel: deze organisatie heeft een akkoord gesloten met de havenvakbonden en dit gezamenlijk aan de Minister van Tewerkstelling overhandigd. Het akkoord bevat de elementen: “havenwerk voor havenwerkers,” “de Nationale HAVEN CAO blijft bestaan” en “er komt multi tasking”. Multi tasking (een werknemer met meer functies) bestaat in de Nederlandse zeehavens al meer dan 20 jaar, maar staat zwaar onder druk als gevolg van automatisering.

 

Automatisering, analyses, problemen, oplossingen en gebrek aan leiderschap.
In Rotterdam zijn vakbonden al geruime tijd in overleg met de containerwerkgevers en het Havenbedrijf Rotterdam. Eerst was de analyse van werkgevers en Havenbedrijf Rotterdam dat Maasvlakte II keihard nodig was om de economisch groei een plek in Rotterdam te geven. Daarna was de analyse dat Maasvlakte II de banenmotor van Nederland zou worden. De nieuwe terminals zouden ‘de state of the art’ worden en de klanten zouden in de rij staan. NOT!
Werkgevers zijn het blijkbaar niet op alle punten met elkaar eens maar over één ding wel: de vakbonden mogen niet hun zin krijgen. Het Havenbedrijf Rotterdam vindt het allemaal maar moeilijk. De werkgevers zijn de klanten van het Havenbedrijf Rotterdam en is zelf bovendien ook nog veroorzaker van het probleem Maasvlakte II.

 

Focus van de vakbonden op werkzekerheid voor nu en later!
Het Sociaal Overleg Containersector loopt op zijn einde. Er zal ongetwijfeld een keer een akkoord komen. Maar wel een met een nare bijsmaak. Een aantal grote werkgevers in de haven hebben echt niets, maar dan ook niets gedaan om de relatie met de vakbonden te verbeteren sterker nog zij hebben er alles aan gedaan om het sociaal dialoog te frustreren.. Deze werkgevers zitten enorm in de vertragingsmodus en wilden steeds niet met ons aan tafel te komen om nog een beperkt aantal vragen/opmerkingen van de vakbonden te bespreken. En als dan als klap op de vuurpijl een aantal werkgevers het sectoraal overleg op scherp zet door buiten iedereen en de geldende cao’s om een eigen setje individuele afspraken aan hun eigen werknemers aan te bieden, is er sprake van een groot probleem.

 

Komend Nationaal Havenwerkers Congres op 21 april 2017 van groot belang.
Op dit moment zijn kaderleden vanuit de verschillende sectoren binnen de haven volop bezig met het voorbereiden van ons 3e Nationaal Havenwerkers Congres. Ter voorbereiding hiervan zullen Sectorale Vergaderingen gehouden worden. Het is van groot belang dat hier goede inhoudelijke discussies worden gevoerd, zodat ons beleid een stevig fundament krijgt.
Beleid dat gericht moet zijn op gezond en veilig werken, vaste banen, respect voor collectieve onderhandelingen en cao’s, goede arbeidsvoorwaarden bij de globale terminal operators en automatisering en sociale rechtvaardigheid.

 

7 juli: internationale dag van de havenwerker
De internationale dag voor de havenwerker is een initiatief van ITF, ETF en IDC. In verschillende landen zal daar op verschillende manieren aandacht aan worden besteed. De onderwerpen die op 7 juli in het teken staan van de “Internationale dag van de havenwerker” staan bij ons op de agenda van het 3e Nationaal Havenwerkers Congres.

 

FNV Havens geeft jullie voor deze dag mee dat “PROUD TO BE A DOCKER” niet zomaar een zinnetje is. Collectiviteit en solidariteit – over de grenzen van het eigen bedrijf heen – kan die spirit levend houden.

 

Met solidaire groet,
Haventeam en Sectorbestuur Havens

 

 

 

Attachments:
FileFile size
Download this file (7 JULI 20161.pdf)7 JULI 20161.pdf286 kB

Please publish modules in offcanvas position.