FNV Havens in gesprek met Vopak Agencies over corona-aanpak

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste leden,

 

Allereerst hoop ik dat het goed gaat met jullie en jullie omgeving in deze bizarre tijden. Op dinsdag 21 april jl. heeft er een telefonisch overleg plaatsgevonden tussen Vopak Agencies, FNV Havens en CNV Vakmensen. Aanleiding voor dit overleg is de coronacrisis.

 

Extra veiligheidsmaatregelen bij Vopak Agencies

Tijdens deze coronacrisis zijn er cruciale beroepsgroepen aangewezen die onze samenleving draaiende houden. Naast de medewerkers in de zorg, de vuilnismannen en de vakkenvullers leveren havenwerkers fantastisch en onmisbaar werk. Om dit werk op een gezonde en veilige manier te blijven uitvoeren heeft het bedrijf als gevolg van de coronacrisis haar veiligheidsmaatregelen verder aangescherpt.

Naast allerlei ontsmettingsmiddelen die het bedrijf ter beschikking heeft gesteld is Vopak Agencies in een vroeg stadium overgegaan tot het aanschaffen van technische systemen om het thuiswerken mogelijk te maken. Momenteel werken de werknemers, waar het kan, vanuit huis. Hierdoor missen veel werknemers het contact met hun collega’s en de nodige afwisseling die het werken buitenshuis met zich meebrengt. Zodoende worden er verschillende contactmomenten tussen collega’s georganiseerd en vindt er structureel overleg plaats met het management. Ook maakt Vopak Agencies het voor werknemers mogelijk om in gesprek te gaan met een psycholoog wanneer zij hier behoefte aan hebben. FNV Havens heeft Vopak Agencies gecomplimenteerd met de wijze waarop zij de veiligheid van haar werknemers tracht te borgen.

 

Business-update

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Als we op de geluiden afgaan krijgt de wereldeconomie dit jaar mogelijk een flinke klap als gevolg van deze coronacrisis. In veel Nederlandse sectoren heerst er momenteel veel onzekerheid en wordt een economische dip voorspeld. De bedrijfssituatie bij Vopak Agencies is goed en het werkaanbod is stabiel. De werkgever zegt wel dat door de onrust op de oliemarkt de vraag naar olie sterk verminderd is en dat de chemiesector momenteel onder druk staat. Wat de effecten van de coronacrisis op lange termijn zullen zijn is moeilijk te voorspellen. FNV Havens blijft de ontwikkelingen in onze sector in de gaten houden om te bezien wat de economische gevolgen zijn voor de bedrijven in de havens.

 

Cao-traject

De cao van Vopak Agencies zal op 31 december 2020 expireren. FNV Havens heeft aangegeven het cao-traject in de maand oktober te willen opstarten en heeft data-voorstellen aan de werkgever voorgelegd. De werkgever wil voor of na de cao-onderhandelingen van Vopak-terminals met ons het gesprek voeren over de cao van Vopak Agencies. FNV Havens vindt dat de onderhandelingen bij Vopak Terminals de cao-onderhandelingen bij Vopak Agencies niet in de weg staan. De werkgever heeft in het kennismakingsgesprek met FNV Havens aangegeven dat Vopak-terminals en Vopak Agencies twee op zichzelf staande ondernemingen zijn die afzonderlijk van elkaar opereren. Daarbij heeft elk bedrijf zijn eigen arbeidsvoorwaardenpakket. De werkgever wil ‘onduidelijkheid en/of schijnbare vermenging van discussies’ voorkomen en de cao-onderhandelingen toch op een ander moment voeren. Wij zullen na de onderhandelingen met Vopak-terminals de cao-onderhandelingen bij Vopak Agencies opstarten.

 

Wij wensen jullie en jullie naasten een veilige en gezonde periode toe.

 

Met vriendelijke groet,

 

Michael van den Hoek en Asmae Hajjari

Delegatie FNV Havens

Please publish modules in offcanvas position.