Het gaat goed met Vopak

 

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste leden,

 

Op maandag 9 december jl. vond er een periodiek vakbondsoverleg plaats op het kantoor van Vopak Europoort. Hieronder de hoofdpunten van het overleg:

 

Business-update

De algemene ontwikkelingen van Vopak zijn goed te noemen. Met de terminal in Vlissingen gaat het erg goed. Bij deze terminal worden goede omzetten gedraaid. Vopak investeert in de uitbreiding van deze terminal. Dat gaat er onder andere voor zorgen dat Vopak haar concurrentiepositie in Vlissingen verder gaat verstevigen ten opzichte van
onder andere de haven van Antwerpen.

 

Ook met Vopak Vlaardingen gaat het erg goed. Onlangs is er een grote klant binnengehaald. Vopak heeft met dit bedrijf een langdurig contract afgesloten, wat ervoor zorgt dat Vopak Vlaardingen de komende tijd gegarandeerd is van vaste inkomsten. Bij Vopak Europoort verwacht de werkgever dat de energietransitie een rol gaat spelen en dat de olieopslag minder zal worden.

 

De werkgever deelde met vakbonden zijn zorgen over Vopak in de Botlek. Hier gaat het minder goed en momenteel is het bedrijf niet in staat zwarte cijfers te schrijven. Zoals jullie weten zijn de Botlek terminals één van de oudste terminals van Vopak en moet er veel geïnvesteerd worden. Om de financiële positie in de Botlek te verbeteren is Vopak een transformatietraject gestart, genaamd: ‘Maak het Waar’. Gedurende dit traject zal Vopak onder andere de omzet en de kosten onder een vergrootglas leggen om te bezien waar het bedrijf verbeteringen kan aanbrengen. De werknemers van deze terminal worden betrokken bij dit traject en kunnen hun ideeën met het bedrijf delen. Voor dit traject heeft Vopak hulp ingeschakeld van een extern bureau.

 

Geen Big-Brother bij Vopak

Onlangs verscheen in het Financieel Dagblad (FD) een artikel waarin staat dat de werknemers van tankopslagbedrijf Vopak zich zorgen maken over een ‘nieuw digitaal  volgsysteem’. Het FD schreef dat de werknemers een pasje krijgen waardoor het bedrijf hen kan volgen en zelfs hun lichaamshouding kan zien.

Doel van deze test is om te onderzoeken of deze pasjes bijdragen aan het vergroten van de veiligheid binnen het bedrijf.

Tijdens het overleg heeft FNV Havens aan de werkgever gevraagd of de inhoud van dit krantenartikel klopt, aangezien de privacy van de werknemers hierdoor mogelijk geschonden wordt. Vopak heeft aangegeven dat er geen sprake is van een dergelijk systeem en dat werknemers dergelijke pasjes niet krijgen. Het bedrijf zegt dus dat de inhoud van het FD-artikel niet klopt.

 

Cao-onderhandelingen in aantocht

Als afsluiting van 2019, werpen we vast een blik op 2020. Er staat ons namelijk een spannend jaar te wachten. Op 31 december 2020 verloopt onze huidige cao.
In het najaar starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Dat betekent dat wij met elkaar aan de slag gaan om tot de best mogelijke afspraken voor een nieuwe cao te komen. Bij FNV Havens geven de leden zelf vorm en inhoud aan hun arbeids-voorwaarden die verankerd zijn in de Vopak-cao en worden belangrijke besluiten hierover in een referendum voorgelegd aan de leden. Ter voorbereiding van de onderhandelingen zullen wij, zoals jullie van ons gewend zijn, medio volgend jaar ledenvergaderingen organiseren waarin we onze cao-inzet gaan bepalen.

 

Nieuwe vakbondsbestuurder

De afgelopen jaren heeft mijn collega, Ruud Wennekes, jullie belangen bij Vopak behartigd. Zoals jullie waarschijnlijk ook weten is de heer Wennekes medio 2019 met pensioen gegaan.

Aangezien ik reeds geruime tijd actief ben in de Rotterdamse Haven zal ik, ondergetekende, namens FNV Havens de belangen van onze leden bij Vopak gaan behartigen. Om jullie cao-traject zorgvuldig voor te bereiden zal ik in de maanden januari, februari en maart bezoeken afleggen aan verschillende terminals binnen het bedrijf. Dat betekent dat ik, samen met de kaderleden, aanwezig zal zijn in de kantines. Op deze manier kan ik kennis met jullie maken en hoor ik ook graag hoe jullie tegen het komende cao-traject aankijken.

 

Met vriendelijke groet,

 

Asmae Hajjari 

Vakbondsbestuurder FNV Havens

Please publish modules in offcanvas position.