OOK BAANBREKENDE CAO VOOR ILS

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FNV Havens en directie ILS hebben in navolging van het cao resultaat bij ECT ook baanbrekende afspraken gemaakt in de nieuwe cao voor ILS. De vakbondsleden werkzaam bij ILS mogen zich nu uitspreken over een resultaat met baanbrekende afspraken voor werknemers met ‘zwaar werk’.

 

Sinds december 2020 zijn vakbondsdelegatie met de directie van ILS in gesprek om te komen tot een fundament van cao afspraken die bepalend zijn voor de werknemers met de zwaarste werkzaamheden in de Rotterdamse Haven. De vakbondsonderhandelingsdelegatie is positief over het bereikte cao-resultaat. De vakbondsleden hebben het laatste woord. We lichten een aantal afspraken uit:

 

  • Cao looptijd van 4 jaar.
  • Jaarlijkse correctie van de lonen met de Automatische Prijs Compensatie.
  • 2,25% loonsverhoging in 2021 (inclusief APC) en voor de jaren daarna APC plus 1,5% initieel.
  • Een eerder stoppen met werken (ESMW) regeling die werknemers naast een aantal gemaakte ‘duurzame inzetbaarheidsafspraken’ in de gelegenheid stelt op een gezonde manier vervroegd met hun werkzame leven te stoppen. Vanaf 65-jarige leeftijd ontvangen zij het RVU vrijgestelde bedrag (circa 22.000 per jaar) plus de te missen pensioenpremie (circa € 15.000,-- per jaar). Matrans en ILS zullen gezamenlijk met vakbonden richting de landelijke politiek optrekken om de fiscale regels hiertoe aan te passen.
  • Perspectief op arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor collega’s met (nu) een tijdelijk dienstverband.
  • Door de uitstroom van oudere werknemers vanwege de afspraken ESMW is het nu geregeld dat werknemers met dienstverband voor bepaald in aanmerking komen voor een dienstverband voor onbepaalde tijd als zij voldoen aan de eisen van de sjorsector.
  • Ontwikkelfaciliteiten voor werknemers die zich preventief willen ontwikkelen voor een alternatief beroep.
  • De afspraken rondom Eerder Stoppen Met Werken kosten voor de geboortejaren 1960-1969 ruim € 7.6 mln. euro. Dit wordt structureel gefinancierd zodat ook de geboortejaren na 1969 hier gebruik van kunnen maken.
  • Voor de geboortejaren tot en met 1959 is er ruimte voor maatwerkafspraken bovenop de bestaande SFR-regeling en Dienstjarenpremie.

 

Quotes onderhandelaar Niek Stam

“Een toonbeeld van gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers bij ILS én daarmee een voorbeeld hoe sociale partners concreet invulling geven aan het Nationaal Pensioenakkoord én dit verbeteren]”.

 

De vakbondsleden zullen binnenkort de bekende referendumpost ontvangen en de bijbehorende toelichtingsvergaderingen zodat zij hun vragen kunnen stellen en hun stem kunnen uit brengen.

 

Met vriendelijke groet,
mede namens de vakbondsonderhandelingsdelegatie,

 

Niek Stam Bestuurder FNV Havens
Aad Spruijt
Ben Vliegen
Ibrahim Kosar

Attachments:
FileFile size
Download this file (210413JKo Onderhandelingsresultaat ILS.pdf)210413JKo Onderhandelingsresultaat ILS.pdf2456 kB

Please publish modules in offcanvas position.