CAO TRAJECT ILS VAN START!

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 


Beste leden,


Vandaag het eerste overleg achter de rug over jullie CAO. Tijdens het eerste overleg is het altijd een rituele dans. De vakbond licht de eisen van de leden toe en de werkgever luistert hiernaar. Maar vandaag is er meer gebeurd.


FNV Havens heeft eerst een presentatie gegeven over de situatie in de wereld van containerrederijen. De rederijen maken op dit moment megawinsten. Toen de rederijen jaren geleden aan de vooravond stonden om grote investeringen te doen werd de havensector gedwongen om een deel van die investeringen te ondersteunen door loonmatiging.
Nu staan de sjorders aan de vooravond van grote investeringen. Dit noemen wij “Eerder stoppen met werken” gedwongen door het zware werk wat jullie verrichten. De overheid heeft deze investering onnodig duur gemaakt omdat zij de AOW-leeftijd hebben opgeschoven. Dus hebben wij meer geld nodig om dit gat op te vangen. Het is nu de tijd om aan de rederijen een eerlijke prijs terug te vragen voor de 24/7/363 dagen service.


De directie ILS heeft nog geen ‘ja’ gezegd maar zeker ook nog geen ‘nee’ tegen onze voorstellen.


Op 27 januari 2021 gaan wij eerst rekenen om een gevoel te krijgen om hoeveel geld het gaat in de komende 10-13 jaar.
Zodra wij weten wat ons plan kost wordt het tijd dat de sjorsector naar Den Haag gaat om aan te geven dat in de sjorsector super zwaar werk gedaan wordt en dat de sector best bereid is om een groot deel van de kosten te dragen maar dat wij het niet kunnen accepteren dat de overheid alsnog een boetebelasting gaat heffen omdat de vakbond en werkgever van mening zijn dat de werknemers recht hebben op meer dan vrijstelling van een belastingboete over een bruto bedrag van € 21.200 per jaar (voor maximaal 3 jaar). De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en dus een goed moment om de politiek te confronteren met onze problematiek.


FNV Havens heeft een plan waar de werknemers bovenop het bedrag van € 21.200 ook recht hebben op hun pensioenpremie van circa € 15.000 per jaar. Daar is in het Pensioenakkoord niets over geregeld.
Maar het kan niet zo zijn dat de overheid geld gaat verdienen aan een oplossing die door CAO-partijen wordt gefinancierd terwijl diezelfde overheid niets bijdraagt aan een oplossing voor werknemers met zwaar werk.
Nadat het nodige rekenwerk gedaan is zal het CAO-overleg weer vervolgd worden. 9 februari is hier voor in de agenda gepland. Dan zal de directie ook reageren op onze overige CAO-voorstellen.


Wij houden jullie op de hoogte als zich nieuwe ontwikkelingen zich voordoen.


Met vriendelijke groet,


Onderhandelingsdelegatie FNV Havens: Aad Spruijt, Ben Vliegen, Ibo Kosar en Niek Stam

Please publish modules in offcanvas position.