Update voortgang cao traject Verbrugge Terminals

 

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig jaar zijn de wensen van de vakbondsleden werkzaam bij Verbrugge Terminals in kaart gebracht voor wat betreft de verlening van de cao. Deze voorstellen hebben wij in januari gepresenteerd aan het management van Verbrugge Terminals. We praten je graag bij.

 

Het gaat nog niet goed genoeg met de resultaten van Verbrugge Terminals. Jullie hebben dat vaker gehoord en aan ons is het nogmaals duidelijk te verstaan gegeven. Gelukkig was er ook aandacht voor welke stappen al zijn ondernomen, welke investeringen worden gedaan en welk perspectief er is. De onderhandelingsdelegaties van FNV Havens en CNV Vakmensen zijn duidelijk. Investeren in het personeel kan niet langer wachten.

 

Wensenlijst is duur

Onze wensenlijst ineens volledig te realiseren is wat duur. Het management had de moeite genomen om dit eens goed door te rekenen en heeft de kostenstijging gepresenteerd. De discussie tussen jouw vakbondsvertegenwoordigers en de directie hangt nu op twee punten. (1) Wat is noodzakelijk en redelijk om in de komende cao te verbeteren en (2) welke zaken gaan we nu voorbereiden zodat we vanaf 2022 de gewenste cao hebben.

 

CAO 2.0

De huidige CAO is erg uitgebreid en voor sommigen bijna ondoorgrondelijk. Toepassing ervan vergt relatief veel administratie en leidt gemakkelijk tot fouten en vergissingen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Bovendien zijn er verschillende regelingen voor werknemers aan beide zijden van de Westerschelde. Die verschillen kunnen best worden verkleind of zelfs worden opgeheven.

 

De werkgever wil de CAO daarom graag vereenvoudigen en grondig onder de loep nemen. Dat kunnen wij ons wel voorstellen. Maar een nieuwe CAO die eenvoudiger van opzet is en die de rechten van werknemers niet aantast, een CAO 2.0, heb je niet zomaar. Daarom hebben FNV en CNV een voorstel gedaan voor een proces en uitgangspunten die in acht genomen moeten worden bij het vernieuwen van de CAO. Die uitgangspunten zijn bijvoorbeeld dat zo’n vernieuwde CAO per 1 januari 2022 van kracht zou moeten worden en dat werknemers bijvoorbeeld op het gebied van inkomen geen nadeel mogen ondervinden van de veranderingen. Uiteraard geldt te allen tijden dat de vakbondsleden het laatste woord hebben over welke nieuwe of vernieuwde CAO dan ook.

 

CAO vanaf 1 januari 2020

In de periode vóór 2022 moeten natuurlijk ook goede afspraken gemaakt worden over beloning, toeslagen en een aantal andere zaken die niet kunnen wachten. In totaal hebben er slechts twee onderhandelingsdagen plaatsgevonden. Gedurende de eerste hebben wij onze voorstellen toegelicht en een eerste reactie mogen ontvangen. Maandag 3 februari vond de tweede onderhandelingsdag plaats. Daar stond het hier bovengenoemde twee faseplan centraal.

 

Operationeel overleg

In december en januari zijn kaderleden en management twee maal bijeen geweest om een aantal operatonele zaken te bespreken. Wij hebben namelijk aangegeven dat het ons, de werknemers, stoort dat er in de bedrijfsvoering een hoop zaken onnodig misgaan. Dit moet verbeterd worden! Daarom zijn zaken die niet (direct) in de cao-sfeer liggen maar die wel het werk binnen de terminals een stuk vergemakkelijken in de tussentijd besproken.

 

Volgende overleg

Het volgende overleg vindt plaats op 9 maart 2020. Dan zullen we het verder hebben over de invulling van het CAO-vernieuwingsplan. Met andere woorden: dan moeten de afspraken duidelijk worden over de cao afspraken voor deze cao en de afspraken naar de volgende cao toe. Ook worden alle afspraken over de gewenste operationele verbeteringen op papier gezet. Natuurlijk houden we je op de hoogte.

 

Mede namens de delegatieleden,

 

met vriendelijke groet,

 

Joost van der Lecq - Bestuurder FNV Havens

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tjeerd Orie - Bestuurder CNV Vakmensen

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.