Uniport Pamflet 2 Besluit bekend gemaakt

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

AANDEELHOUDER STEINWEG HEEFT BESLOTEN TOT BEDRIJFSBEËINDIGING UNIPORT

 

Op donderdag 24 oktober jl. heeft de directie de werknemers, de ondernemingsraad en FNV Havens geïnformeerd over het besluit tot bedrijfsbeëindiging van Uniport over te gaan. Hoewel niet meer geheel onverwacht, is het vreselijk nieuws voor alle mensen die bij Uniport werken en er vaak al jaren of tientallen jaren aan hebben gewerkt om de klanten van Uniport zo goed mogelijk te bedienen.

De werkgever heeft FNV Havens een brief gestuurd waarin hij aangeeft dat hij gesprekken wil voeren "over de mogelijkheden voor een Sociaal Plan". Natuurlijk willen wij die gesprekken ook. Ons doel is om voor zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid te creëren om elders aan het werk te gaan en voor alle andere mensen zo goed mogelijke regelingen af te spreken.

 

Rol aandeelhouder

Wij rekenen daarbij op de volledige inzet van de aandeelhouder. Toen we in de containersector in gesprek waren over de negatieve sociale gevolgen voor havenwerkers die veroorzaakt worden door de vestiging van twee nieuwe, grote containerterminals op de Maasvlakte II, haakte Steinweg af. Kennelijk was er geen behoefte aan gezamenlijke afspraken met financiële steun van het Havenbedrijf om het risico van boventalligheid voor Uniportwerknemers af te dekken. Nu de bedrijfsbeëindiging is aangekondigd en de directie er geen geheim van maakt dat rederijen liever "op hun eigen terminal (op de Maasvlakte) gaan winkelen", zal Steinweg zich toch alsnog tot het uiterste moeten inspannen om de negatieve gevolgen voor de Uniportwerknemers op te vangen. De aandeelhouder moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

Bovendien staat Steinweg zich er op voor altijd "goed voor zijn mensen te zorgen".

 

Informatie op tafel

We hebben de werkgever in reactie op zijn aankondiging en uitnodiging voor gesprekken bijgaande brief gestuurd. In die brief vragen we de werkgever om ons te voorzien van een flink aantal feitelijke gegevens, zodat we het overleg over een sociaal plan ook zinvol kunnen gaan voeren.

 

Overlegdata

In de brief hebben we ook nieuwe datumvoorstellen gedaan voor het overleg. Dat heeft verschillende redenen. Eén daarvan is dat de bestuurders van FNV Havens reeds andere afspraken hadden staan op de data die de werkgever voorstelde. Een andere reden is dat wij graag de gelegenheid willen hebben om de informatie die we nu aan de werkgever hebben gevraagd, goed te bestuderen voordat we de eerste keer formeel gaan praten over een sociaal plan. Wat ons betreft zou 14 november a.s. die eerste keer kunnen zijn.

 

We houden jullie op de hoogte.

 

Mede namens de kaderleden,

 

Joost van der Lecq

Please publish modules in offcanvas position.