Nieuwsbrief Uniport

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HANDELSVEEM STEINWEG IS NU AAN ZET!

ONZE LEDEN BIJ UNIPORT HEBBEN BANEN NODIG!

 

 

Beste leden van FNV Havens,

 

Donderdagmiddag 24 oktober heeft de directie van Uniport, 100% dochter van Handelsveem Steinweg, bekend gemaakt dat de Uniport-terminal eind maart 2020 de hekken gaat sluiten door gebrek aan lading.

 

Wat is er aan de hand?

De redenen zijn niet dat de cao te duur is of dat havenwerkers inflexibel zijn. De reden is dat rederijen met kleinere schepen worden opgeslokt door de grote megaschepen die aandelen hebben op de Maasvlakte terminals Die grote schepen kunnen niet meer over de Benelux tunnel komen vanwege gebrek aan diepgang. Dit heeft FNV Havens al in 2014 vastgesteld door de juiste analyse te maken van internationale ontwikkelingen in de maritieme sector. Dit was ook precies een van de redenen om een sectoraal overleg op te starten met alle deepsea containeroverslagbedrijven, sjorbedrijven en Havenbedrijf Rotterdam.

Echter, na de eerste sessies stapte Handelsveem Steinweg weer van de overlegtafel af met de mededeling dat Handelsveem Steinweg zelf verantwoordelijkheid zal nemen voor zijn werknemers. Dit heeft Olf Bol de CEO van Handelsveem Steinweg ook vandaag in de kantine tegenover het personeel gezegd.

 

Dat mag ook wel. Handelsveem Steinweg heeft er bewust voor gekozen om niet mee te doen aan het Sociaal Akkoord Containeroverslag Rotterdam ondanks dat de werknemers van Uniport wel hebben laten zien dat zij zo’n akkoord volmondig zouden steunen. En laten wij niet vergeten dat Handelsveem Steinweg één van de grootste werkgevers van de Rotterdamse haven is met vele terminals.

 

Hoe nu verder?

De directie van Uniport heeft aangegeven dat er snel gesproken moet worden over een sociaal plan. Het VAB Uniport van FNV Havens zal nauw samenwerken met de OR Uniport om tot goede afspraken te komen. FNV Havens zal ook in eerste instantie de VAB’en in de containeroverslag goed op de hoogte gaan brengen, evenals de Sectorraad Havens.

Maar uiteraard zullen wij beginnen met ledenraadplegingen bij Uniport zelf. En vandaaruit gaan wij aan de slag.

 

Wij moeten en zullen Steinweg Handelsveem aan zijn belofte houden:
“Handelsveem Steinweg neemt de verantwoordelijkheid voor het personeel van Uniport”. En wij beslissen mee hoe dit het beste kan geschieden.

 

Wij houden jullie op de hoogte.

 

Met vriendelijke groet,

 

VAB Uniport

Haventeam FNV Havens

Sectorbestuur FNV Havens

 

 

Please publish modules in offcanvas position.