MEDEDELING AAN DIRECTIE ECT

header fnvhavens cnv

 

 

 

MEDEDELING AAN DIRECTIE ECT

 

Donderdag, 17 december 2020


Geachte directie, 

 

Op woensdag 16 december 2020 zijn vakbonden gebeld door Hutchison Ports ECT Rotterdam met het verzoek om de geplande CAO-overleggen van 21 december 2020 en 11 januari 2021 te cancelen vanwege de Corona-maatregelen en nieuwe data te plannen voor februari 2021.

 

Vakbonden hebben aangegeven hier niet mee akkoord te gaan. Dat de onderhandeling fysiek niet kan doorgaan spreekt voor zich. Alles wat we kunnen bijdragen om de corona-pandemie in te dammen zullen we niet laten. Inmiddels werkt nagenoeg heel Nederland vanuit huis en worden werkzaamheden voortgezet via Teams of andere programma’s.

 

Gezien het feit dat de geplande bijeenkomst van 21 december gaat over “ Eerder stoppen met werken” en hiervoor berekeningen gemaakt moeten worden is overleg via Teams totaal geen obstakel. Het geplande overleg van 11 januari 2021 gaat over de initiële loonstijging. Ook dit onderwerp kan prima via Teams gevoerd worden.

 

U heeft aangegeven dat u dit intern bij ECT zou gaan bespreken en hierop terug zou komen. Vandaag, donderdag 17 december 2020 heeft u ons telefonisch en per email medegedeeld dat ECT weigert om met de vakbonden het overleg via Teams voort te zetten ondanks dat ook de Minister President Nederland oproept om vanuit huis de werkzaamheden voort te zetten.

 

De vakbonden hebben wederom aangegeven het CAO-overleg graag voort te zetten via Teams. Sterker nog we hebben aangeboden om dit voor u te regelen. Wij zijn namelijk inmiddels goed gewend aan het werken met Teams. Ondanks dit heeft u inmiddels besloten om de werknemers van ECT te laten weten dat u maling heeft aan de oproep van vakbonden om het overleg voort te zetten op een wijze die in heel Nederland inmiddels gangbaar is.

 

Ook heeft u eerder al het voorstel van FNV Havens en CNV Vakmensen om een zgn. CAO-bubble te creëren in de week van 8 december 2020 om meerdere CAO-overleggen te houden.

 

Tijdens het eerste CAO-overleg heeft FNV Havens nog het voorstel gedaan om een kortlopende Corona CAO van 3 maanden af te sluiten met enkel een verhoging van BMS met € 75,00. Ook daar heeft ECT ‘nee’ tegen gezegd.

 

Het heeft er alle schijn van dat ECT gewoonweg haar zin doordrijft met als doel de cao-onderhandelingen te rekken. ECT’ers wordt gevraagd de operatie op peil te houden om zo Nederland en het achterland te blijven bevoorraden. Het kan niet zo zijn terwijl de werknemers buiten de kou en corona-maatrelen trotseren wij hen in de kou laten staan door geen vordering te maken in het overeenkomen van een nieuwe cao.

 

Uw houding vraagt om een reactie van de werkvloer. Deze wachten wij met belangstelling af. Het zou u sieren om alsnog te besluiten de geplande vergaderingen door te laten gaan via een videovergaderingapplicatie.

 

Met vriendelijke groet,

 

Niek Stam - Bestuurder FNV Havens en delegatie
Tjeerd Orie - Bestuurder CNV Vakmensen en delegatie

Please publish modules in offcanvas position.