ECT CAO onderhandelingen (3)

logo fnv

 

19 september 2017

Beste leden,


De Troonrede van ECT:


Op 19 september 2017 heeft de 2e ronde voor jullie nieuwe CAO plaatsgevonden. Het is ook de 3e dinsdag van september, Prinsjesdag in Nederland.
Wat is er precies besproken?
Nadat vorige week de voorstellenbrieven zijn uitgedeeld en summier zijn toegelicht zijn partijen nu wat meer de diepte in gegaan.
Wat zijn de achterliggende gedachten van de voorstellen die door de verschillende partijen zijn gedaan? Hoe verhoudt zich dat ten opzichte van de containermarkt?


Als wij de reactie van ECT in een soort van troonrede moeten samenvatten dan krijg je het volgende:


“Geachte vakbonden en medewerkers ECT,
De afgelopen jaren hebben zich gekenmerkt tot een onstuimige business. Er is veel overcapaciteit gecreëerd in de containeroverslag. Niet alleen in de Hamburg-Le Havre Range maar ook in Rotterdam. Er hebben zich schaalvergrotingen voorgedaan aan de kant van rederijen en het vormen van allianties heeft er toe geleid dat er nog maar 3 allianties zijn. Deze allianties hebben veel megaschepen laten bouwen of zitten nog in orderportefeuille. Dit heeft vervolgens weer geleid tot overcapaciteit op zee bij rederijen. Door deze schaalvergroting is de inkoopmacht van de allianties toegenomen met als gevolg dat de tarieven fors onder druk staan.
ECT wil marktleider blijven en om dit waar te maken moeten de structurele kosten naar beneden. Ook de service aan de klanten moet omhoog. Echter de klanten zullen hiervoor niet gaan betalen vanwege hun dominante positie dus kunnen de werknemers hiervoor niet gecompenseerd worden.
Maar er is op dit front ook goed nieuws. ECT zal niets weghalen bij de werknemers ECT en haar werknemers staan voor grote uitdagingen. Er kunnen geen garanties gegeven worden behoudens dan dat er geen financiële ruimte is om werknemers meer koopkracht te geven. Het is een weergave van de werkelijkheid. Met betrekking tot het langer doorwerken verwijst ECT naar de wet- en regelgeving. Daar kan ECT niet omheen. Er liggen dus uitdagingen om iedereen gezond oud te laten worden.”
FNV Havens wijst de benadering van ECT af! Concurrentie kan en mag niet gevoerd worden over de rug van werknemers. Door de insteek van ECT (3 jarige CAO met alleen APC en wat eenmalige uitkeringen) komen de rederijen er te gemakkelijk van af. De rederijen hebben de overcapaciteit op zee en aan terminalzijde veroorzaakt. Zij hebben iedereen gek gemaakt om te gaan uitbreiden, kades te verlengen, kranen te vergroten, enzovoort. En nu willen ze er niet voor betalen! Nee, dat moeten de werknemers maar even gaan doen. Dat laten wij niet gebeuren!

 

  •  Een CAO waarin geen goede en eerlijke loonsverhogingen zijn opgenomen is ondenkbaar.
  •  Verhogen van de service aan klanten zonder verbeteringen in de CAO is ondenkbaar.
  •  Een CAO waarin geen aandacht wordt besteed aan de AOW-discussie is ondenkbaar.
  •  Een CAO zonder afspraken betreffende het V-rooster is ondenkbaar.

 

Op 27 september komt ronde 3 eraan. We hebben de ECT om belangrijke gegevens gevraagd zodat wij onze voorstellen nog beter kunnen onderbouwen. Nog beter omdat wij met onze analyse en toelichting hebben laten zien dat wij donders goed weten hoe de sector in elkaar steekt en hoe de verhoudingen in de havensector liggen.

 

Via pamfletten worden jullie op de hoogte gehouden over de voortgang van de CAO onderhandelingen. Verspreiding van de pamfletten gaat via de kantine, email, whatsapp, facebook enz. Tevens is alles na te lezen op www.fnvhavens.nl.


Met vriendelijke groet,
Onderhandelingsdelegatie ECT


Niek Stam
Remco Schuller
Derk de Graaf
Koos de Leede
Sjaak van Gelder
George Crooswijk
Jeroen Ree
Martin Verbeek


Geen mail ontvangen van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.? Meld je aan via dit emailadres met je lidmaatschapsnummer.

 

Attachments:
FileFile size
Download this file (170921 Nieuwsbrief cao onderhandelingen (3).pdf)170921 Nieuwsbrief cao onderhandelingen (3).pdf147 kB

Please publish modules in offcanvas position.