EEN CAO BEST BELANGRIJK MAAR NIET VANZELFSPREKEND BIJ HP

Een cao is erg belangrijk voor havenwerkers. De onderhandelingen voor jullie cao starten deze maand.

Maar voor jullie collega’s van Hutchison in Jakarta is dat niet vanzelfsprekend. Daar wordt de havenwerkers een goede cao onthouden.

Sterker nog: de cao in Jakarta is afgelopen en HP weigert om over een nieuwe cao te onderhandelen. In plaats daarvan zijn de salarissen met 15% verlaagd, worden bonussen niet meer uitbetaald en worden pensioenpremies niet meer afgestort.

De leden van onze collega bond SPJICT (aangesloten bij ITF) hebben begin augustus 5 dagen gestaakt. De reactie van het lokale management was niet mild.
- 541 leden hebben 2 formele waarschuwingen gehad met het vooruitzicht dat hun salarissen met nog eens 15% verlaagd zullen worden;
- 18 leden zijn van hun werk afgehaald en vervangen door niet-vakbondsleden;
- de vakbondsbestuurders zijn door de beveiliging met geweld uit het vakbondskantoor verwijderd;
- 2 vakbondsdelegatieleden zijn bedreigd met ontslag.

Solidariteit nodig!
De havenwerkers in Nederland weten als geen ander hoe belangrijk (internationale) solidariteit is. Mede dankzij de internationale steun van havenvakbonden en hun leden zijn wij erin geslaagd om € 688 miljoen van onze pensioengelden terug te halen. Hiervan kunnen wij nu belangrijke dingen doen in het kader van pensioen, Senioren Haven Fit Regelingen, pensioensparen en dergelijke.

FNV Havens is druk bezig om in contact te komen met de grote baas van Hutchison, Mister Ip. Wij willen graag dat Mr. Ip samen met FNV Havens de schouders eronder gaat zetten om de situatie in Jakarta op de Hutchison- terminal te normaliseren, zodat er weer een goede cao komt. De terminal in Jakarta draait prima.
Indien dit niet lukt zullen wij onze leden bij HP ECT vragen om solidair te zijn met de collega’s in Jakarta.

Wij houden jullie op de hoogte. Kijk ook met regelmaat op www.fnvhavens.nl

Met vriendelijke groet,

Niek Stam – bestuurder FNV Havens
VAB ECT

Attachments:
FileFile size
Download this file (170907NStJKo Brf aan dhr. Ip HPH Hong Kong.pdf)170907NStJKo Brf aan dhr. Ip HPH Hong Kong.pdf119 kB

Please publish modules in offcanvas position.