Solidariteitsverklaring FNV Havens Hutchison Ports Delta II Felixstowe

logo fnv

 

 

 

 

FNV Havens is solidair met stakende collega’s van Felixstowe

 

FNV Havens heeft via de International Transport Workers Federation (ITF) vernomen dat de geplande achtdaagse staking van de werknemers van Felixstowe, de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk, op maandag 21 augustus 2022 zal ingaan.

 

APC-conflict
De cao-onderhandelingen tussen vakbond Unite en Felixstowe Dock zijn stukgelopen. Onderwerp van geschil is de automatische prijscompensatie (APC). Unite heeft de haven herhaaldelijk opgeroepen de volledige inflatiecorrectie, ten behoeve van koopkrachtbehoud, aan de werknemers uit te keren.

 

Felixstowe weigert aan deze redelijke eis tegemoet te komen. Dit terwijl de winsten van de rederijen de pan uit rijzen. Dankzij de hoge vrachttarieven en de grote vraag naar containers beleven deze gulzige global players gouden tijden. Alleen het afgelopen kalenderjaar hebben de containerrederijen gezamenlijk een winst van circa 190 miljard Amerikaanse dollar weten binnen te harken. Het is dan ook onacceptabel dat de werknemers, die deze containers van en op de schepen verplaatsen, niet fatsoenlijk gecompenseerd worden. Zonder blikken of blozen legt Felixstowe Dock een loonbod op tafel die de inflatie niet dekt. Het is dan ook logisch dat de leden van Unite in verzet komen.

 

Solidariteitsverklaring
Sinds jaar en dag sluit FNV Havens cao’s af waarin de APC is opgenomen. Door de APC-afspraken die wij maken stijgen de cao-lonen automatisch mee met de inflatie. Hierdoor realiseren wij koopkrachtbehoud voor onze leden. Zowel in de cao van Hutchison Ports ECT als in de cao van Hutchison Ports Delta II is de inflatiecorrectie opgenomen.

 

FNV Havens is solidair met de stakende collega’s werkzaam in Felixstowe. Het vakbondsbestuur van Hutchison Ports Delta II van FNV Havens maakt zich sterk voor de APC in de cao’s, zowel binnen de landsgrenzen als daarbuiten. Wij zijn bereid om onze collega’s te ondersteunen en gaan, indien nodig, hier met Unite over in gesprek.

 

Met solidaire groet,

 

Asmae Hajjari - Vakbondsbestuurder FNV Havens bij Hutchison Ports Delta II
Roel Heijliger - Voorzitter Vakbondsafdelingsbestuur FNV Havens bij Hutchison Ports Delta II
Dennis van Looijen - Vicevoorzitter Vakbondsafdelingsbestuur FNV Havens Hutchison Ports Delta II
Sander Coenders - Secretaris Vakbondsafdelingsbestuur FNV Havens Hutchison Ports Delta II

Please publish modules in offcanvas position.