Tweede onderhandelingsronde cao MAJA

logo fnv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste leden,

 

Afgelopen maandag 12 oktober hebben wij voor de tweede keer met jullie werkgever gesproken over een nieuwe cao MAJA. Lees hieronder de hoofdpunten van dit overleg.

 

Loonsverhoging
Zoals jullie in de eerder door ons verzonden voorstellenbrieven hebben kunnen lezen hebben wij MAJA een voorstel gedaan voor een initiële loonsverhoging van 2% per 1 januari 2020 en 1,5% per 1 januari 2021. Uiteraard is dit naast de reeds afgesproken Automatische Prijscompensatie. Wij menen, kijkend naar de financiële resultaten van de afgelopen 5 jaar dat ons voorstel meer dan redelijk is.

 

Het voorstel van MAJA is 0% over 2020 en 1% vanaf 1 januari 2021. Wij vinden dit benedenmaats zeker kijkend naar de matige loonsverhoging die jullie de afgelopen 5 jaar hebben gehad, namelijk 0,6% per jaar. Vergeleken met soortgelijke bedrijven in jullie sector zijn jullie in loonsverhoging achtergebleven.


We zullen uiteraard in een volgend overleg verder onderhandelen over het onderwerp loon.


Eerder stoppen met werken-regeling
Een belangrijk gespreksonderwerp voor vakbonden is om tot een regeling te komen om eerder te kunnen stoppen werken. Het nieuwe Pensioenakkoord heeft een basis gelegd om voor zware beroepen 3 jaar eerder te stoppen met werken mogelijk te maken. Hierin is afgesproken dat door werkgevers voor een maximale periode van 3 jaar € 21.200 (wordt jaarlijks aangepast) bruto per jaar zonder RVU-heffing betaalbaar gesteld kan worden aan een werknemer, indien deze werknemer uiterlijk eind 2028 AOW gaat ontvangen.

Wij willen samen met MAJA een afspraak maken om er voor te zorgen dat er een pot geld komt die ervoor zorgt dat voor iedereen met 100% zwaar werk de mogelijkheid komt om 3 jaar voor AOW gerechtigde leeftijd te stoppen met werken. Wij hebben tijdens het overleg van afgelopen maandag hier uitvoerig met MAJA over gesproken en uiteengezet hoe wij denken dit samen te kunnen bewerkstelligen. Om te kunnen berekenen wat zo'n regeling zou gaan kosten hebben wij financiële gegevens en gegevens met betrekking tot leeftijdsopbouw van MAJA nodig. MAJA heeft toegezegd deze ons toe te sturen, zodat wij het overleg hier verder en diepgaander over kunnen spreken.

 

Wend- en weerbaarheidsbudget
Wij zijn van mening dat er per werknemer nog een budget is van maximaal €1500,-. Dit betreft het wend en weerbaarheidsbudget waar alle werknemers gebruik van hadden kunnen maken om een opleiding te volgen, maar de meeste hebben daar geen gebruik van gemaakt. Dus dat geld ligt er wat ons betreft nog en wij stellen dan ook dat dit bedrag aan jullie uitbetaald dient te worden. MAJA geeft aan dat zij dit niet aan de werknemers wilt uitkeren, maar het wilt gebruiken voor een eerder stoppen met werken-regeling. Hier zullen wij het volgend overleg verder over spreken.

 

Afbestelling (over)werk
Wij hebben van de leden begrepen dat het vaak gebeurt dat er op het allerlaatste door MAJA werk wordt afgebeld. Of dat er op het laatste moment wordt gevraagd om i.p.v bijvoorbeeld een nachtdienst een avonddienst te komen werken. Dat laatste kan volgens de cao alleen op vrijwillige basis. Wij hebben gesteld dat, indien MAJA op het laatste moment overwerk afbesteld of geschoven wordt met diensten, dat daar een vergoeding tegenover moet staan. Ook hier hebben we nog geen afspraken over kunnen maken en zal dus in het volgend overleg verder worden besproken.

 

Werkgever komt met een nieuw roostervoorstel
De werkgever heeft een voorstel gedaan wat op dit moment door ons beoordeeld wordt. Jullie zijn of worden inmiddels door onze kaderleden geraadpleegd. Wij zijn niet akkoord met de magere vergoeding die de werkgever biedt. Zeker niet als de vrijwilligheid er vanaf is en een verplichting hiervoor in de plaats komt. Hier zijn wij dus nog lang niet over uitgesproken.

 

Op 28 oktober zullen wij de onderhandelingen weer voortzetten. Uiteraard zullen wij jullie op de hoogte houden. Mocht je vragen hebben mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En uiteraard kunnen jullie de kaderleden benaderen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Niek Stam - Bestuurder FNV Havens

Hanane Chikhi - Bestuurder CNV Vakmensen 

Please publish modules in offcanvas position.