Als de Hemwegcentrale sluit, is de kolenoverslag van OBA de dupe. Het personeel staat klaar om het werk neer te leggen.

Zonder een spoor van twijfel gaan de armen omhoog. "Wie gaat er mee naar Den Haag, als dat nodig is?" was de vraag van Ruud Wennekes, vakbondsbestuurder van FNV Havens. Niemand bij steenkoolterminal OBA in de Amsterdamse haven die ook maar een seconde bedenktijd nodig heeft voor een antwoord. "Laat maar komen die bus!"

Zover is het nog niet. Maar nog deze maand ziet Wennekes het er zomaar van komen dat de veertig aanwezige OBA-medewerkers uit protest het werk neerleggen. Al meer dan een jaar vraagt hun vakbond politiek Den Haag een fonds te vullen dat het havenpersoneel kan compenseren als veel, zo niet alle kolencentrales de komende jaren voortijdig dichtgaan. "Zoals in de jaren zestig, toen in Limburg de mijnen dichtgingen."


Nog even en de maat is vol. Er gaat nog een brief naar informateur Edith Schippers, in een ultieme poging de partijen aan tafel voor het fonds te winnen. Maar FNV Havens heeft er weinig fiducie in: D66, CDA en GroenLinks zijn voor de sluiting van kolencentrales, maar gaan elke toezegging aan het personeel uit de weg. Vandaar het spandoek dat aan het hek voor de metershoge kolenhopen is gehangen: 'werknemers de bons, waar blijft het kolenfonds'.


Intussen klinkt vanuit de stad de laatste weken steeds luider de roep om de Hemwegcentrale maar dicht te gooien. In dat geval zijn de OBA-medewerkers het kind van de rekening, houdt Wennekes ze voor. Twintig procent van de OBA-overslag gaat naar de Hemwegcentrale, de rest gaat naar Duitsland. "Als die twintig procent wegvalt, zijn de gevolgen voor jullie." Meer nog dan in Rotterdam, waar het personeel vandaag vergadert. "Hier staat de kolenoverslag het meest onder druk."


Het klinkt aannemelijk voor wie de omgeving op zich laat inwerken. Twee kilometer verderop, aan de overkant van het spoor tussen Amsterdam en Zaandam, komt nu nog rook uit de schoorsteen van de Hemwegcentrale. Over het spoor heen brengt een kilometerslange transportband 'hun' steenkool naar de kolencentrale.


"Stel, Nuon krijgt het voor elkaar bij de sluiting van hun centrale 55 miljoen euro los te krijgen voor het personeel," zegt Wennekers. "Voor hen wordt wat geregeld, maar voor jullie is er niks." Daarmee is het pleit beslecht. Als er geen kolenfonds wordt gevuld met 600 tot 800 miljoen ter compensatie van 2800 man in de hele kolenketen komt er actie. Logisch, vinden de OBA-mannen. "Je komt aan de mensen hun brood."


Daar laten ze het graag bij. "Ruud heeft het goed verteld." Zo snel als de actievergadering belegd is, bij de wisseling van de wacht tussen twee ploegendiensten, zo snel gaan de mannen ook weer uiteen. Nee, er wordt onderling niet veel over gesproken, zeggen ze. "Maar we weten wat er speelt."


Ze kunnen de Nuoncentrale natuurlijk 'uithongeren'. Maar dat gebeurt alleen in het uiterste geval. Hun bedrijf gaat daar nooit in mee, zal altijd doorwerken met een minimale bezetting om een reusachtige schadeclaim te voorkomen. Dat wil het personeel ook niet. "Dan gaat het bedrijf ook stuk." Waarschijnlijker is dat ze later deze maand eerst naar Den Haag trekken om actie te voeren. Of naar de centrale van Nuon.

 

Bron:Parool

Please publish modules in offcanvas position.