Akkoord in containerruzie

Haven Rotterdam wil nu arbeidsrust

door Paul Eldering

 

De stakingen in de Rotterdamse containeroverslag lijken voorbij. Containerbedrijven op de Maasvlakte en vakbonden bereikten gisteren na anderhalf jaar alsnog een onderhandelaarsakkoord. Dat leggen FNV Havens en CNV Vakmensen met positief advies voor aan de leden.

 

Inzet is de overcapaciteit in de stagnerende containersector. Door nieuwe volautomatische robotterminals op de Tweede Maasvlakte worden mogelijk 800 van de 3.700 medewerkers overbodig.

 

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam, dat het overleg leidde, is een baangarantie tot medio 2020 afgesproken en een seniorenregeling voor 60-plussers, die desgewenst voor 95% van het loon en 100% pensioen voor 60% kunnen doorwerken.

,,We hopen dat er nu arbeidsrust in de haven komt. Dat signaal is hard nodig naar de reders in de moordende concurrentiestrijd, aldus een woordvoerder.

FNV-bestuurder Niek Stam benadrukt dat er in het arbeidsconflict ook een oplossing is gevonden voor het noodlijdende ‘uitzendbureau’ RPS, dat op een faillissement afstevent.

,,Van de 120 RPS-medewerkers krijgen de ouderen die afvloeien een aanvulling op hun WW. De jongeren krijgen vast werk of worden opgenomen in een nieuwe havenpool. Deze €4,5 miljoen kostende oplossing was voor ons een breekpunt”, aldus Stam.

Totaal gaat het akkoord de werkgevers een slordige €30 miljoen kosten. ,,Dat is zeker geen cadeautje. In de Rotterdamse haven zijn enorme beleidsfouten gemaakt, onder andere met de aanleg van Maasvlakte 2. Die mogen dan niet worden afgewenteld op de havenwerkers”, vindt Stam.

 

Volgens het Havenbedrijf is de overslag van containers in Rotterdam afgelopen halfjaar opnieuw gekrompen. Vorig jaar nam de overslag al met een half procent af tot ruim 12 miljoen twintigvoetseenheden (TEU).

 

Bron: Telegraaf

Please publish modules in offcanvas position.