SLUITING KOLENCENTRALE EEMSHAVEN KOST 400 BANEN

EEMSHAVEN Als de kolencentrale van Innogy (voorheen RWE/Essent) in de Eemshaven sluit, gaat dat ten koste van bijna 400 banen.

Dit blijkt uit een rapport van het bureau Basis & Beleid Organisatieadviseurs. Het bureau deed onderzoek naar de gevolgen voor de werkgelegenheid als de vijf ‘moderne’ kolencentrales in Nederland sluiten. De studie werd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken uitgevoerd.

De FNV vreest voor het lot van de medewerkers van de centrales en de organisaties die er diensten voor verrichten. Bijvoorbeeld op het gebied van transport, steigerbouw en onderhoud.

Biomassa laat werkgelegenheid mogelijk stijgen
De politiek debatteert al lang over de vraag of de vijf nieuwe centrales gesloten moeten worden vanwege de CO2-uitstoot. Volgens het onderzoek telt de centrale in de Eemshaven 175 werknemers. Het uitbestede werk omvangt 160 fte’s. Binnen Innogy zijn gemiddeld nog eens ruim 35 medewerkers actief voor de centrale met onder meer ict en personeelszaken. De werkgelegenheid kan oplopen als de centrale, zoals de bedoeling is, biomassa gaat meestoken, aldus het rapport.

 Andere eisen
De vijf kolencentrales bieden ruim 1400 mensen werkgelegenheid. Het rapport constateert dat duurzame energie weer nieuwe werkgelegenheid oplevert, maar dat de vacatures die daardoor ontstaan vaak niet geschikt zijn voor de werknemers in de kolensector. Daarvoor gelden andere eisen. De FNV vreest voor het lot van de medewerkers die leven van de kolen.

FNV-bestuurder Ruud Cornelisse verklaarde onlangs dat de medewerkers van de centrales onrustig worden door het debat. Zij hebben het gevoel dat ze worden genegeerd in de besluitvorming. Minister Kamp van Economische Zaken wil een besluit over de laatste kolencentrale overlaten aan een nieuw kabinet.

Bron:DVHN

Please publish modules in offcanvas position.