Brief aan Minister kamp

Geachte heer Kamp,

De voorziene sluiting van kolengestookte energiecentrales zal naast de positieve bijdrage aan het milieu tevens negatieve aspecten voor de werkgelegenheid betekenen.

 

Niet alleen wordt het personeel dat direct werkzaam is in de kolencentrales met werkloosheid bedreigd, het geldt eveneens voor personeel dat in de voorgaande en achterliggende keten werkzaam is. Het in opdracht van het ministerie van EZ gemaakte rapport van Basis & Beleid is hier helder over, 2700 mensen zullen minimaal hun werk verliezen.

 

Het rapport is eveneens helder over de stelling die nogal eens wordt geponeerd dat het gebruik van duurzame energie ook veel banen gaat opleveren. Dit is dus niet het geval.

 

Het rapport bevestigt onze stelling dat het nog maar de vraag is of de overcompleet geworden werknemers 1-op-1 over kunnen stappen. Net zoals de FNV gaat ook de onderzoeker daarvan niet uit. In het “worst case scenario” dient dan ook rekening gehouden te worden met minimaal 2700 werknemers waarvoor een oplossing dient te worden gezocht.

 

Inmiddels heeft overleg plaatsgevonden tussen de FNV, de werkgevers uit de kolenoverslag sector en werkgevers uit de energiesector. Dat overleg heeft geresulteerd in een gezamenlijke oproep aan de Nederlandse staat.

 

Lees verder in de bijlage

 

Attachments:
FileFile size
Download this file (Minister H  Kamp (3) 011216.pdf)Minister H Kamp (3) 011216.pdf315 kB

Please publish modules in offcanvas position.